Dwergezel

Equus asinus

De dwergezel is een klein ezelras met een schouderhoogte van niet hoger dan 91 cm. De wilde ezel komt van nature voor in Noord-Afrika en het Arabisch schiereiland. Het dwergezel ras komt van oorsprong van Sicilië en Sardinië. Ezels zijn te herkennen aan hun lange oren en korte manen en de lange pluim die aan de staart zit.
 

Voeding

Ezels zijn herbivoren en eten dus alleen planten. Met name gras, hooi en stro vinden ze erg lekker. Hier en daar lusten ze ook prima een wortel of andere groentes.
 

GEDRAG

Dwergezeltjes zijn erg sociale dieren en houden van aandacht. Van nature komen ezels in kuddes voor, dus vandaar dat ezels in gevangenschap ook zelden alleen worden gehouden. Ze gaan namelijk letterlijk dood door verveling of eenzaamheid wanneer ze alleen gehouden worden. 
 

Weetjes

  • Ezels hebben een reputatie dat ze koppig zijn. Het zijn echter erg vriendelijke en volgzame dieren. Het verschil tussen paarden en ezels is dat een ezel stil zal blijven staan wanneer hij iets niet vertrouwt en een paard zou in diezelfde situatie waarschijnlijk wegrennen. De ezel zal op zo’n moment goed gaan bedenken wat hij het beste kan doen. Ezels zijn dus eigenlijk heel erg slim!
  • Klasse:
    Zoogdieren
    Orde:
    Onevenhoevigen
    Familie:
    Paardachtigen
    Leefgebied:
    Van nature in droge omgevingen
    Gewicht:
    100 tot 160 kg
    Max. Leeftijd:
    25 tot 35 jaar
    Draagtijd:
    12 maanden
    Status:
    Niet bedreigd