Dwergezel

Equus asinus
De dwergezel is een klein ezelras met een schouderhoogte van niet hoger dan 91 cm. De wilde ezel komt van nature voor in noord Afrika en het Arabisch schiereiland. Het dwergezel ras komt van oorsprong van Sicilië en Sardinië. Ezels zijn te herkennen aan hun lange oren en korte manen en de lange pluim die aan de staart zit. 

WAT EET HIJ GRAAG?


Ezels zijn herbivoren en eten dus alleen planten. Met name gras, hooi en stro vinden ze erg lekker. Hier en daar lusten ze ook prima een wortel of andere groentes.
 

GEDRAG


Dwergezeltjes zijn erg sociale dieren en houden van aandacht. Van nature komen ezels in kuddes voor, dus vandaar dat ezels in gevangenschap ook zelden alleen worden gehouden.
 

DIERENWEETJE


Ezels hebben een reputatie dat ze koppig zijn. Het zijn echter erg vriendelijke en volgzame dieren. Het verschil tussen paarden en ezels is dat een ezel stil zal blijven staan wanneer hij iets niet vertrouwt en een paard zou in diezelfde situatie waarschijnlijk wegrennen. De ezel zal op zo’n moment goed gaan bedenken wat hij het beste kan doen. Ezels zijn dus eigenlijk heel erg slim!
Klasse:
Zoogdieren
Orde:
Onevenhoevigen
Familie:
Paardachtigen
Leefgebied:
Van nature in droge omgevingen
Gewicht:
100 tot 160 kg
Max. Leeftijd:
25 tot 35 jaar
Draagtijd:
12 maanden
Status:
Niet bedreigd