Dwergmara

Dolichotis salinicola

De Dwergmara, ook wel kleine mara genoemd, is een knaagdier van ongeveer 42 tot 49 cm lang. Door hun smalle lange poten hebben ze wat weg van konijnen. Ze hebben een korte bruin-grijze vacht, die bij de jonge dieren wat donkerder van kleur is.
 

voeding

Dwergmara's zijn in het wild voornamelijk op zoek naar verse bladeren en kruiden. Ze eten echter ook gras, vruchten, zaden en cactussen. Cactussen worden voornamelijk in het droge seizoen gegeten, wanneer bladeren en kruiden moeilijker te vinden zijn.
 

Gedrag

Dwergmara's zijn sociale dieren die vaak in paren of in kleine familiegroepjes leven. Ze leven in holen in de grond die ze zelf graven. Soms bewonen ze holen van andere dieren die verlaten zijn. Jonge mara's zijn erg speels en vertonen vaak een herkenbaar sprong-gedrag waarbij ze hoog op springen, met hun hoofd schudden en soms in de lucht trappen. 
 

weetjes

  • Dwergmara's communiceren voor een groot gedeelte door middel van geurtjes. Mara's in gevangenschap kiezen vaak een plekje om te plassen. Vervolgens zullen ze op diezelfde plek gaan zonnebaden in de hoop dat alle groepsdieren daarna dezelfde geur bij zich zullen dragen. 
  • Klasse:
    Zoogdieren
    Orde:
    Knaagdieren
    Familie:
    Cavia-achtigen
    Leefgebied:
    Droge bossen en struikgewassen
    Gewicht:
    1,8 tot 2,3 kg
    Max. Leeftijd:
    10 tot 15 jaar
    Draagtijd:
    2 maanden
    Status:
    Niet bedreigd