Dwergmara

Dolichotis salinicola
De Dwergmara, ook wel Kleine mara genoemd, is een knaagdier van ongeveer 42 tot 49 cm lang. Door kun smalle lange poten hebben ze wat weg van konijnen. Ze hebben een korte bruin-grijze vacht, die bij de jonge dieren wat donkerder van kleur is.

Wat eet hij graag?


Dwergmara's zijn in het wild voornamelijk op zoek naar verse bladeren en kruiden. Ze eten echter ook gras, vruchten, zaden en cactussen. Cactussen worden vornamelijk in het droge seizoen gegeten, wanneer bladeren en kruiden moeilijker te vinden zijn.
 

Gedrag

Dwergmara's zijn sociale dieren die vaak in paren of in kleine familiegroepjes leven. Ze leven in holen in de grond die ze zelf graven. Soms bewonen ze holen van andere dieren die verlaten zijn. Jonge mara's zijn erg speels en vertonen vaak een herkenbaar sprong-gedrag waarbij ze hoog op springen, met hun hoofd schudden en soms in de lucht trappen. 
 

Dierenweetje


Dwergmara's communiceren voor een groot gedeelte door middel van geurtjes. Mara's in gevangenschap kiezen vaak een plekje om te plassen. Vervolgens zullen ze op diezelfde plek gaan zonnebaden in de hoop dat alle groepsdieren daarna dezelfde geur bij zich zullen dragen. 
Klasse:
Zoogdieren
Orde:
Knaagdieren
Familie:
Cavia-achtigen
Leefgebied:
Droge bossen en struikgewassen
Gewicht:
1,8 tot 2,3 kg
Max. Leeftijd:
10 tot 15 jaar
Draagtijd:
2 maanden
Status:
Niet bedreigd