Dwergzeboe

Bos primigenius indicus
Dwergzeboe is een runderras dat van origine uit de omgeving van India komt. Het is een zogenaamd bultrund, dit kun je zien aan de bult die het dier op schouderhoogte heeft. Stieren hebben een grotere bult dan koeien. Net als bij kamelen wordt in de schouderbult vet opgeslagen, dit dient als reserve wanneer er geen voedsel te vinden is. De schouderhoogte van de dwergzeboe is tussen de 80 en 110 centimeter. De hoorns van de dwergzeboe zijn relatief klein en worden ongeveer 30 centimeter lang. De vacht kan uit meerdere kleuren bestaan, van zwart tot grijs en van roodbruin tot blond en kunnen zowel eenkleurig als gevlekt zijn.
 

Voeding

In het land van oorsprong leven deze dieren op voedselarme gronden waar weinig grassen of ander plantaardig materiaal groeit. In de zomer hebben deze dieren dan ook niet meer nodig als wat gras om op te grazen. In de winter zullen de dieren echter bijgevoerd moeten worden. Eigenlijk zoals de meeste runderen die in gevangenschap gehouden worden.
 

GEDRAG

Dwergzeboes zijn runderen en dus ook kuddedieren, net zoals hun voorouders. Binnen deze kuddes bestaat een rangorde. Over het algemeen staan de vrouwen boven aan deze rangorde. Dit komt omdat in het wild de stier over het algemeen de kudde zal verlaten buiten het voortplantingsseizoen.
 

Weetjes 

  • Dwergzeboes zijn in staat hechte vriendschappen te maken binnen de kudde. Zo hebben ze een vast maatje waarmee ze rusten, eten en spelen. Het kan zelfs zijn dat de dieren zo gehecht raken aan elkaar, dat ze synchroon gedrag gaan vertonen. Dit houdt in dat ze op dezelfde tijd gaan slapen en eten.
     
  • De oudste koeien krijgen het meeste respect en staan bovenaan de rangorde.
  • Klasse:
    Zoogdieren
    Orde:
    Evenhoevigen
    Familie:
    Holhoornigen
    Leefgebied:
    Kan zich makkelijk aanpassen
    Gewicht:
    110 tot 270 kg
    Max. Leeftijd:
    25 jaar
    Draagtijd:
    290 dagen
    Status:
    Niet bedreigd