Dwergzeboe

Bos primigenius indicus
Dwergzeboe is een runderras dat van origine uit de omgeving van India komt. Het is een zogenaamd bultrund, dit kun je zien aan de bult die het dier op schouderhoogte heeft. De schouderhoogte van de dwergzeboe is tussen de 90 en 110 cm. De hoorns van de dwergzeboe zijn relatief klein en worden ongeveer 30 cm lang. 

WAT EET HIJ GRAAG?


In het land van oorsprong leven deze dieren op voedselarme gronden waar weinig grassen of ander plantaardig materiaal groeit. In de zomer hebben deze dieren dan ook niet meer nodig als wat gras om op te grazen. In de winter zullen de dieren echter bijgevoerd moeten worden. Eigenlijk zoals de meeste runderen die in gevangenschap gehouden worden.
 

GEDRAG


Dwergzeboes zijn runderen en dus ook kuddedieren, net zoals hun voorouders. Binnen deze kuddes bestaat een rangorde. Over het algemeen staan de vrouwen boven aan deze rangorde. Dit komt omdat in het wild de stier over het algemeen de kudde zal verlaten buiten het voortplantingsseizoen.
  

DIERENWEETJE

 
Dwergzeboes zijn in staat hechte vriendschappen te maken binnen de kudde. Zo hebben ze een vast maatje waarmee ze rusten, eten en spelen. Het kan zelfs zijn dat de dieren zo gehecht raken aan elkaar, dat ze synchroon gedrag gaan vertonen. Dit houdt in dat ze op dezelfde tijd gaan slapen en eten etc. 
Klasse:
Zoogdieren
Orde:
Evenhoevigen
Familie:
Holhoornigen
Leefgebied:
Kan zich makkelijk aanpassen
Gewicht:
110 tot 270 kg
Max. Leeftijd:
25 jaar
Draagtijd:
290 dagen
Status:
Niet bedreigd