Europese lynx

Lynx lynx
De Europese lynx is een katachtige die voorkomt van west Europa tot midden Azië. Ze komen echter alleen voor op plaatsen waar weinig verstoring is van mensen. Er zijn 4 lynx soorten in de wereld waarvan de Europese lynx de grootste is. Daarnaast is de lynx het op 2 na grootste roofdier in Europa, alleen de grijze wolf en de bruine beer zijn groter.

Lynxen zijn met name goed te herkennen aan hun lange brede poten en de kleine plukjes haar aan de punten van de oren. De vachtkleur kan verschillen van wit of grijs tot roestbruin. 

WAT EET HIJ GRAAG?


Europese lynxen zijn, zoals meeste katachtigen, carnivoren en eten dus alleen vlees. Meeste lynx-soorten zijn gespecialiseerd in het vangen van kleine tot middelgrote zoogdieren, met name konijnen en hazen. De Europese lynx jaagt echter met name op kleinere hoefdieren zoals reeën, muskusherten en gems. Er zijn zelfs gevallen geweest waarbij ze op nog grotere hoefdieren hebben gejaagd zoals rendieren of zelfs elanden.
 

GEDRAG


Lynxen zijn solitair en zijn vooral actief in de ochtend- en de avonduren. Wanneer ze rusten zoeken ze een beschutte plek op tussen struiken, hoog gras of in bomen. Hoewel de dieren meestal op de grond te vinden zijn, zijn ze goed aangepast aan het klimmen in bomen en het zijn ook erg goede zwemmers. Lynxen staan bovenaan de voedselketen en hebben weinig vijanden. Er zijn echter wel gevallen geweest dat ze zijn gedood door wolven of veelvraten.       
 

DIERENWEETJE


Op dit moment gaat het erg goed met de wilde lynxenpopulatie. In het begin van de jaren 1900 waren zij echter vrij schaars en werden ze bedreigd, Dit kwam met name door de jacht voor bont. Inmiddels is in het grootste gedeelte van hun leefgebied gelukkig het jagen voor bont verboden en sindsdien gaat het een stuk beter met de wilde lynx.
Klasse:
Zoogdieren
Orde:
Roofdieren
Familie:
Katachtigen
Leefgebied:
Verschillende soorten bosgebieden
Gewicht:
18 tot 36 kg
Max. Leeftijd:
24 jaar
Draagtijd:
67 tot 74 dagen
Status:
Niet bedreigd