Girgentana geit

Capra hircus girgentana
De Girgentana geit is een gedomesticeerde geitensoort die erg opvalt door zijn mooie gedraaide hoorns die tot wel 50 cm lang kunnen worden. Dit ras vindt zijn oorsprong in Sicilië, Italië. Ze hebben over het algemeen een witte vacht met bruine markeringen op het hoofd. De schouderhoogte is zo’n 70 cm. Dit ras produceert grote hoeveelheden melk en is ook in staat om meerdere jongen per worp te krijgen.

WAT EET HIJ GRAAG?


Geiten zijn herbivoren en eten met name gras en hooi en eten ook graag blaadjes van struiken en/of bomen. In de winter is er geen gras om van te grazen en eten ze dus met name hooi.
 

GEDRAG


Geiten zijn graag in de buurt van soortgenoten en worden dus ook zelden alleen gehouden. De dieren zijn overdag actief en zijn een groot gedeelte van de dag bezig met grazen. Binnen een kudde geiten bestaat een bepaalde rangorde. Door middel van gevechten, die meestal bestaan uit kopstoten of duels met de hoorns, wordt deze rangorde bepaald.  
 

DIERENWEETJE


Het is nog niet helemaal duidelijk van welke geitensoort dit ras afstamt. Vanwege de hoorns is er echter een sterk vermoeden dat de oorsprong ligt bij de Markhor of Schroefhoorngeit die voorkomt in centraal Azië.
Klasse:
Zoogdieren
Orde:
Evenhoevigen
Familie:
Holhoornigen
Leefgebied:
Past zich makkelijk aan
Gewicht:
45 tot 65 kg
Max. Leeftijd:
20 jaar
Draagtijd:
145 tot 152 dagen
Status:
Niet bedreigd