Goudkopleeuwaap

Leontopithecus chrysomelas
Het goudkopleeuwaapje is een kleine apensoort die alleen voorkomt in Brazilië. Ze zijn tussen de 20 en 34 cm groot, met een lange staart tussen de 31 en de 40 cm lang. Dit aapje heeft een mooie donkere vachtkleur over zijn lichaam, maar met een prachtig oranje/geel gekleurde staart en kop. 

WAT EET HIJ GRAAG?


Goudkopleeuwaapjes eten met name fruit en insecten, maar in sommige gevallen eten ze ook wel eens spinnen en slakken en zelfs hagedissen, vogeleieren en kleine vogels.
 

GEDRAG


Ze zijn overdag actief en zijn vrijwel hun hele leven in bomen te vinden, meestal op hoogtes tussen de 3 en 10 meter. Ze leven in familiegroepen van tussen de 2 en 8 dieren, soms worden de groepen tijdelijk wat groter en kunnen ze met zo’n 15 dieren bij elkaar leven. Deze diertjes zijn territoriaal en zijn hierom over het algemeen vrij agressief naar dieren van hetzelfde geslacht.   
 

DIERENWEETJE


Er zijn naast het goudkopleeuwaapje nog 3 soorten leeuwapen. Alle 4 de soorten zijn bedreigd en komen alleen nog maar in Brazilië voor. Dit komt omdat het leefgebied van deze soorten drastisch aan het afnemen is. Daarnaast is de populatie opgedeeld in kleine fragmenten en zijn deze niet in staat om onderling te mixen. Dit leidt tot genetische problemen waardoor de dieren een verminderde overlevingskans hebben.
Klasse:
Zoogdieren
Orde:
Primaten
Familie:
Kapucijnapen, doodshoofdapen en klauwapen
Leefgebied:
Tropische wouden
Gewicht:
360 tot 710 gram
Max. Leeftijd:
21 jaar
Draagtijd:
125 tot 132 dagen
Status:
Bedreigd