Grijsgroene doodshoofdaap

Saimiri sciureus
De Grijsgroene doodshoofdaap is een kleine apensoort die voorkomt in Zuid-Amerika. Hun lichaam word tot 32 cm lang en daarbij hebben ze nog een lange staart die tot ongeveer 40 cm lang kan worden. Zoals de naam al aangeeft heeft hun vacht een grijsgroene kleur. De poten zijn geel en rond de ogen zit een witte rand.

WAT EET HIJ GRAAG?


Doodshoofdaapjes eten met name fruit en insecten, daarnaast eten ze echter soms ook zaden en blaadjes. Het zoeken naar eten wordt in groepen gedaan waarbij de dieren eerst op zoek zullen gaan naar vruchten en daarna pas naar ander voedsel zoals insecten.
 

GEDRAG


Doodshoofdaapjes zijn overdag actief en leven in grote groepen, soms tot wel 300 individuen. Binnen deze groepen is er altijd een dominant vrouwtje aanwezig die de dienst uit maakt. De dieren zijn erg behendig en klimmen en springen met gemak van tak tot tak. Vandaar dat deze dieren meestal in bomen te vinden zijn en maar zelden op de grond.
 

DIERENWEETJE


Doodshoofdaapjes zijn relatief makkelijk te houden in gevangenschap. Helaas is er hierdoor ook illegale handel in deze dieren waarbij ze als huisdier worden verkocht. Dit is een van de redenen waardoor de populatie op dit moment aan het afnemen is. Een andere grote reden waardoor de populatie doodshoofdapen afneemt is door het verdwijnen van bossen en regenwouden, het leefgebied van deze soort.  
Klasse:
Zoogdieren
Orde:
Primaten
Familie:
Kapucijnapen, doodshoofdapen en klauwapen
Leefgebied:
Regenwouden en bosgebieden
Gewicht:
925 gram
Max. Leeftijd:
27 jaar
Draagtijd:
Ongeveer 161 dagen
Status:
Niet bedreigd