Jaguar

Panthera onca
De jaguar leeft in Midden- en Zuid-Amerika en is daarmee de grootste en sterkste kat van het continent. Ook al lijkt hij op zijn kleinere broertje de panter, toch is hij anders. Kijk maar eens goed naar de tekening van de vlekken, ook wel rozetten genoemd. Die zijn een stuk groter dan bij een panter. Ook het formaat van de kat zelf is forser en krachtiger. Een jaguar kan zowel gevlekt als in een zwarte variant voorkomen. Ook bij de zwarte variant zijn er vlekken zichtbaar, die je vooral goed ziet wanneer de zon er op valt. Ze kunnen in de natuur ongeveer 12 tot 15 jaar oud worden, in gevangenschap vaak iets ouder.
 

Voeding

Prooien genoeg voor de jaguar. Het is een echte carnivoor en een hert, tapir, aap, luiaard, miereneter, stekelvarken en capibara gaan er voor hem wel in. Zelfs kaaimannen, schildpadden, vissen, eieren en slangen staan op het menu. De jaguar is de enige grote kat die reptielen doodt om ervan te leven.
 

Gedrag

De jaguar is voornamelijk in de avond en ochtend actief. Hij leeft solitair, dus zonder andere jaguars in de buurt. Ze leven graag in de buurt van water, ze kunnen goed zwemmen (en vissen) en hebben er geen hekel aan. Klimmen behoort ook tot een van zijn talenten. Hij doodt zijn prooi vaak met een sprong en een beet in de schedel, aangezien hij hoge snelheden niet lang vol kan houden. Ze moeten dus zo dicht mogelijk bij de prooi in de buurt zien te komen. Pantsers van schildpadden vormen trouwens geen enkel probleem. Zo’n krachtige kaken hebben deze katten. Kaaimannen vormen ook geen belemmering, omdat ze de kaaiman aan de zijkant openmaken (waar geen pantser zit).
 

Voortplanting

Er is geen vaste paartijd. Na een paring gaan man en vrouw apart verder. De draagtijd is 90 tot 110 dagen en er worden meestal 1 tot 4 welpen geboren. Het vrouwtje verdedigt haar jong fel tegen indringers, inclusief de vader. Na twee weken openen de oogjes en na zes maanden gaat het jong mee op jacht. Na twee jaar verlaten de welpen het nest, op zoek naar een eigen jachtgebied.
 

Weetjes

  • Een jaguar kan een bowlingbal gemakkelijk door midden breken met zijn sterke kaken
     
  • De jaguar was prominent aanwezig in de Indiaanse cultuur. De naam 'Jaguar' is afgeleid van het Indiaanse woord 'Yaguar', dit betekent: 'Hij die doodt met 1 sprong'
     
  • Jaguars worden nog steeds bejaagd vanwege hun mooie vacht, deze wordt verkocht voor veel geld. Daarnaast worden ze bejaagd door boeren in hun leefgebied, uit angst dat de jaguars hun vee opeten. Mede door deze dreiging is de jaguar internationaal geclassificeerd als 'Gevoelig'.
  • Klasse:
    Zoogdieren
    Orde:
    Carnivoren
    Familie:
    Katachtigen
    Leefgebied:
    (regen-)wouden
    Gewicht:
    68 tot 136 kg
    Max. Leeftijd:
    12 tot 15 jaar in het wild
    Draagtijd:
    91 tot 111 dagen
    Status:
    Gevoelig