Jaguar

Panthera onca
De jaguar is een grote katachtige die voorkomt in Midden- en Zuid Amerika. Hij wordt ongeveer 150 tot 180 cm lang met een staart van 70 tot 90 cm lang. Ze hebben een grote, gespierde bouw, met name ontwikkeld op kracht in plaats van snelheid.

De meest voorkomende kleur is oranjegeel met zwarte vlekken en een lichte onderbuik. De vacht heeft veel weg van de panter en om die reden worden deze twee soorten ook vaak met elkaar verward. Onze jaguar, Maya, heeft een minder voorkomende kleur. Zij is namelijk zwart. Maar als je goed kijkt kun je het vlekkenpatroon nog door de vacht heen zien! 

WAT EET HIJ GRAAG?


Jaguars zijn roofdieren en jagen op een heleboel verschillende soorten prooien. Met name grote dieren zoals peccari's, tapirs en herten worden gegeten. Ze jagen echter ook op kaaimannen, schildpadden, slangen, vis, grote vogels en nog veel meer!
 

GEDRAG


Jaguars zijn solitaire dieren die voornamelijk actief zijn in de schemering. In tegenstelling tot veel andere katachtigen, zijn jaguars vaak in de buurt van water te vinden. Het zijn ook erg goede zwemmers en gebruiken het water vaak om af te koelen.
 

DIERENWEETJE

 

De jaguar was prominent aanwezig in de Indiaanse cultuur. De naam 'Jaguar' is afgeleid van het Indiaanse woord 'Yaguar', dit betekent: 'Hij die doodt met 1 sprong'. Jaguars worden nog steeds bejaagd vanwege hun mooie vacht, deze wordt verkocht voor veel geld. Daarnaast worden ze bejaagd door boeren in hun leefgebied, uit angst dat de jaguars hun vee opeten. Mede door deze dreiging is de jaguar internationaal geclassificeerd als 'Gevoelig'.

 

Klasse:
Zoogdieren
Orde:
Carnivoren
Familie:
Katachtigen
Leefgebied:
(regen-)wouden
Gewicht:
68 tot 136 kg
Max. Leeftijd:
12 tot 15 jaar in het wild
Draagtijd:
91 tot 111 dagen
Status:
Gevoelig