Palawan beermarter

Artictis binturong whitei
De palawan beermarter of binturong is te vinden in Zuidoost Azië, met name Bangladesh, Cambodja, China, India, Nepal, Thailand en Vietnam. De naam doet vermoeden dat de beermarter een soort beer of marter is, maar eigenlijk behoort de beermarter tot dezelfde familie als civetkatten en mangoesten. De beermarter is de grootste soort binnen deze familie, hij kan van neus tot staart rond de 180 cm worden. 

WAT EET HIJ GRAAG?

De beermarter valt onder de carnivoren, maar eet het liefste fruit, met name vijgen. Het zijn daarnaast prima jagers en eten onder andere insecten, vogels, vis en knaagdieren. Beermarters zijn opportunisten, wat inhoud dat ze eten wat er op dat moment aanwezig is. Hierdoor komt het ook wel eens voor dat ze bijvoorbeeld eieren, bladeren of aas eten.
 

GEDRAG

Beermarters zijn solitaire dieren, maar zijn niet territoriaal. Ze zijn over het algemeen in bomen te vinden, maar zijn niet in staat van boom naar boom te springen. Hierom zijn ze dus ook regelmatig op de grond te vinden. Over het algemeen wordt aangenomen dat beermarters ’s nachts actief zijn, maar er zijn ook waarnemingen van dieren die tijdens de schemer of gedurende de dag actief zijn.
 

DIERENWEETJE

Beermarters zijn volledig aangepast op het beklimmen van bomen en dergelijke. Ze hebben een lange sterke grijpstaart die ze kunnen gebruiken om dingen vast te pakken. Verder zijn ze in staat om de achterpoten naar achter te draaien, wat bijdraagt aan het vermogen om zichzelf vast te houden bij het beklimmen van boomstronken.
Klasse:
Zoogdieren
Orde:
Roofdieren
Familie:
Civetkatachtigen
Leefgebied:
(Tropische) bosgebieden
Gewicht:
9-20 kg
Max. Leeftijd:
25 jaar
Draagtijd:
90-92 dagen
Status:
Kwetsbaar