Pinché aap

Saguinus oedipus
Het Pinché aapje is een kleine apensoort die voorkomt in Colombia. Vanwege zijn uitgesproken uiterlijk is het bijna onmogelijk om deze soort te verwarren met een andere apensoort. Hun vacht is overwegend donkerbruin met witte poten en buik. Wat echter het meest opvalt is de prachtige witte bos haar bovenop de kop die als een soort kuif naar achteren staat. 

WAT EET HIJ GRAAG?


Een groot gedeelte van het dieet van een pinché aap bestaat uit insecten (zo’n 40 %) en fruit (38%). Daarnaast eten ze graag sap van planten of ‘gom’, een kleverige substantie die uit bomen en andere planten kan komen bij ‘wonden’.
 

GEDRAG


Pinché aapjes leven vaak in kleine groepjes tot 20 dieren. Meestal is de groep wat kleiner en bestaat deze uit een dominant paartje met hun jongen. Ze hebben een territorium die ze afzetten door geurmarkeringen. Het verdedigen van dit territorium gebeurt over het algemeen niet op een agressieve manier, maar in plaats daarvan zullen ze indringers intimideren door hun achterste te laten zien. Binnen een groep pinché aapjes is er altijd een dominant paar dat als enige jongen krijgt. Er bestaat echter een dusdanige unieke sociale structuur bij deze groepen, dat jongere en onderdanige dieren de ouders zullen helpen bij het opvoeden van het jong. Zo krijgen zij ervaring in het zorgen voor een jong die ze kunnen gebruiken wanneer zij later eventueel zelf nog een jong krijgen.
 

DIERENWEETJE


Het pinché aapje is een ernstig bedreigde soort. Ze komen alleen nog voor in Colombia en ook daar wordt hun leefomgeving steeds kleiner. Dit komt omdat bossen gekapt worden onder andere voor de aanleg van akkers. De schatting is dat zo’n 75% van het originele leefgebied op dit moment daarvoor is gekapt.
Klasse:
Zoogdieren
Orde:
Primaten
Familie:
Kapucijnapen, doodshoofdapen en klauwapen
Leefgebied:
Regenwouden en open bossen
Gewicht:
260 tot 380 gram
Max. Leeftijd:
24 jaar
Draagtijd:
Ongeveer 178 dagen
Status:
Ernstig bedreigd