Pinché aap

Saguinus oedipus
Pinchéaapjes leven hoog in de bomen van tropische bossen in Zuid-Amerika, Colombia. Ze komen alleen naar beneden wanneer ze voedsel zoeken tussen de bladeren. Opvallend aan dit aapje is zijn grote witte haardos bovenop het hoofd. Verder lijken zowel man als vrouw veel op elkaar waardoor ze lastig uit elkaar te houden zijn.
 

Voeding

Pinché-aapjes eten graag fruit, vruchten, sappen van bomen en insecten.
 

Gedrag

Deze dieren zijn erg sociaal en leven in groepen van drie tot negen dieren, waarvan één koppeltje zich voortplant. Als een lid van het koppel sterft, is het gevolgd dat de groep uit elkaar valt. Het territorium van deze aapjes wordt afgebakend met geuren. Wanneer verschillende groepen elkaar tegenkomen in het wild blijft het bij dreigen in plaats van vechten. Agressiviteit zit niet in de aard van deze beestjes.
 

Voortplanting

Zoals eerder beschreven blijft een koppeltje hun hele leven bij elkaar. Meestal krijgt een koppel twee jongen per worp. Een vrouwtje laat merken dat ze vruchtbaar is door speciale geurstoffen af te zetten en in het gezicht van het mannetje te likken. Een geboorte vindt vaak 's nachts plaats in een holle boom. Net als bij de goudkopleeuwaapjes zorgt ook hier de hele groep voor de jongen. Dieren verlaten het nest wanneer ze ongeveer twee jaar oud zijn. Tijd om op eigen benen te staan en een eigen groep te stichten.
 

Weetjes

  • Als twee verschillende groepen elkaar tegenkomen zullen ze niet agressief zijn naar elkaar. Vechtend zul je ze dus niet snel zien, al kunnen ze wel naar elkaar dreigen
     
  • Deze aapjes worden steeds zeldzamer, omdat ook zij te maken krijgen met het verlies van bossen en leefgebied, daarom worden ze in reservaten gehouden
     
  • Vijanden van deze aapjes zijn mensen, wilde katten, honden, slangen en roofvogels
  •  

    Klasse:
    Zoogdieren
    Orde:
    Primaten
    Familie:
    Kapucijnapen, doodshoofdapen en klauwapen
    Leefgebied:
    Regenwouden en open bossen
    Gewicht:
    260 tot 380 gram
    Max. Leeftijd:
    24 jaar
    Draagtijd:
    Ongeveer 178 dagen
    Status:
    Ernstig bedreigd