Resusaap

Macaca mulatta
De Resusaap is ongeveer 45 tot 64 cm groot, met een staartlengte van 19 tot 32 cm. De mannetjes zijn over het algemeen wat zwaarder gebouwd als de vrouwtjes. De Hindoes beschouwen deze apensoort als heilig. Door hun aanpassingsvermogen zijn zij in veel verschillende soorten habitats te vinden.

wat eet hij?

De resusaap is een omnivoor, of alleseter. Het dieet verschilt ook per regio en hangt af van de leefomgeving. Ze eten vaak kruiden, vruchten, insecten, allerlei gewassen en zelfs kleine dieren.
 

Gedrag


Resusapen zijn actieve en luidruchtige dieren die vaak in grote groepen leven, tot wel 200 dieren! Ze houden van water en zijn ook vrij goede zwemmers. Er is een duidelijke hiërarchie binnen de groep, er wordt vaak uitgevochten wie er hoger in rang is.
 

Dierenweetje


De naam Reusaap verwijst naar het gelijknamige erfelijke antigen. Deze is voor het eerst ontdekt in de rode bloedcellen van een resusaap. De naam Resusaap bestond dus eerder, later is het antigen Rhesus genoemd. De naam Resus  komt uit het Grieks. Rhesos was een koning uit de Griekse mythologie, die de koning van Troje hielp.

 

Klasse:
Zoogdieren
Orde:
Primaten
Familie:
Apen van de oude wereld
Leefgebied:
Divers
Gewicht:
4 tot 12 kg
Max. Leeftijd:
35 jaar
Draagtijd:
165 dagen
Status:
Niet bedreigd