Rode Neusbeer

Nasua nasua
Neusberen zijn kleine roofdieren, er zijn twee verschillende soorten neusberen, de witsnuitneusbeer en dus de rode neusbeer. Het verschil tussen de twee soorten zijn de kleur van de vacht en de kleur van het gezicht.

Rode neusberen komen van oorsprong uit het tropische gedeelte van Zuid-Amerika. Neusberen leven vaak in groepen bestaande van meerdere vrouwen, mannetjes leven de grootste tijd van het jaar solitair. Alleen tijdens het begin van het paarseizoen word er een mannetje geaccepteerd in de groep. Het paart dan met meerdere vrouwtjes
 

Wat eet hij graag?


Neusberen zijn omnivoren, ze eten dus bijna alles, van insecten, fruit tot aan kleine zoogdieren. Neusberen hebben een goede reuk en komen dus ook op dode dieren af, die ze van ver kunnen ruiken. Neusberen kunnen uitstekend klimmen waardoor ze regelmatig ook een eitje eten die ze in vogelnesten vinden.
 

Gedrag


Neusberen zijn dagactief. Het grootste gedeelte van de dag zijn ze bezig met het zoeken naar voedsel. Ze lopen voornamelijk over de grond, maar ze slapen voornamelijk hoog in de boom. Neusberen worden ook vaak boven in een boom geboren. Wanneer ze gestoord worden, of bedreigd schieten ze vaak juist uit een boom om verder over de grond te vluchten.
 

Dierenweetje


Hoewel mensen in Zuid-Amerika last ervaren van neusberen, doordat ze door vuilnisbakken snuffelen en fruit en kippen van boeren eten, zijn ze ook van degelijk belang voor de mensen. Ze eten namelijk zoveel insecten, die anders een plaag kunnen vormen. Dit geldt niet alleen voor de neusbeer, maar ook voor de wasbeer, dat familie uit Noord-Amerika is.
Klasse:
Zoogdieren
Orde:
Roofdieren
Familie:
Wasbeerachtige
Leefgebied:
Zuid-Amerika
Gewicht:
3 - 6 Kilogram
Max. Leeftijd:
14 jaar
Draagtijd:
74 - 77 dagen
Status:
Niet bedreigd