Serval

Leptailurus serval
De serval leeft op de Afrikaanse savannes en in open graslanden. Het is een middelgrote kat met relatief lange poten, korte staart en grote oren. Hij leeft vooral in gebieden met hoog gras, zodat zijn schutkleur goed van pas komt.
 

Voeding

De serval eet graag kleinere zoogdieren zoals hazen, maar ook hagedissen, vissen, kikkers, vogels, slangen en insecten staan op het menu. Soms worden ook wel eens vruchten gegeten. Maar de belangrijkste prooi van de serval zijn muizen, die hij door zijn grote oren en daarmee uitstekend gehoor goed weet te traceren. De serval past zelfs zijn dagindeling aan de prooi en de jacht daarop aan. Zijn er dagactieve muizen in de buurt? Dan jaagt hij overdag. Zijn er in het leefgebied muizen die vooral 's nachts actief zijn? Dan jaagt hij 's nachts. De prooi vangen gaat door middel van een snelle sprong. Hier zijn die lange poten dus zeer handig voor. Ook vogels kan hij met een sprong uit de lucht grijpen, waarna de vogel kaalgeplukt en opgegeten wordt. Soms worden delen van grotere prooidieren ondergronds opgeslagen zodat ze het later op kunnen eten.
 

Gedrag

De serval leeft solitair en heeft vaak een klein territorium dat afgebakend wordt met urine. Andere servals ontmoeten gebeurt door middel van knikken met de kop. Ze maken zichelf groot door de rug te krommen en op de tenen te gaan staan. Wanneer er agressie plaatsvindt wordt er even flink gegromd, geblaft en uitgehaald met de klauwen.
 

Voortplanting

Na een draagtijd van 67 tot 77 dagen worden er één tot vier kittens geboren in een schuilplaats van gras of een holte in rotsen. Ze zijn in het begin nog blind en hulpeloos. Moeder versleept haar jongen regelmatig naar nieuwe schuilplaatsen. Na 5 weken eten ze voor het eesrt vlees, maar krijgen nog wel melk van moeder tot een maand of zes. Na 1 jaar zijn ze zelfstandig en worden mannen het nest uit gejaagd, vrouwen mogen vaak blijven.
 

Weetjes

  • Serval betekent in het Portugees ‘wolvenhert’
     
  • Hij kan dertien tot twintig jaar oud worden
  •  

    Klasse:
    Zoogdieren
    Orde:
    Roofdieren
    Familie:
    Katachtigen
    Leefgebied:
    Graslanden en rietbedden
    Gewicht:
    9 tot 18 kg
    Max. Leeftijd:
    Ongeveer 20 jaar
    Draagtijd:
    65 tot 75 dagen
    Status:
    Niet bedreigd