Serval

Leptailurus serval
De Serval is een middelgrote katachtige die met name voorkomt in het zuiden van Afrika. De lichaamslengte bedraagt zo’n 60 cm. Ze zijn te herkennen aan de relatief lange poten en grote oren in verhouding tot de rest van hun lichaam. Ze zouden zelfs de langste poten hebben in verhouding tot hun lichaam van de alle kattensoorten ter wereld!

WAT EET HIJ GRAAG?


Servals jagen met name ’s nachts en in de ochtenden. Het overgrote deel van hun dieet betaat uit kleine zoogdieren zoals ratten en muizen. Daarnaast eten ze soms ook vogels, hagedissen en kikkers.
 
Ze jagen met name op gehoor, wanneer ze een prooi horen beginnen de oren vaak een beetje te draaien zodat ze precies kunnen lokaliseren waar de prooi zich op dat moment bevind. Vervolgens sluipen ze dichterbij en belagen ze hun prooi door een grote sprong die wel 4 meter groot kan zijn. Servals zijn ook erg snel, de op één na snelste kat ter wereld waarbij alleen de cheeta sneller is.
 

GEDRAG


Door hun vachtkleur zijn servals goed gecamoufleerd in het hoge gras. Wanneer ze open gebieden oversteken zullen ze dit sluipend doen om minder op te vallen. Het zijn solitaire dieren met een eigen territorium die ze afzetten door te urineren of door geurmarkeringen achter te laten.      
 

DIERENWEETJE


De naam Serval is Portugees en betekent letterlijk ‘Wolf-hert’. Het uiterlijk van de serval heeft er voor gezorgd dat hij echter nog meer verschillende bijnamen heeft gekregen. Zo wordt hij soms bos-kat of giraffe-kat genoemd en soms wordt hij ook ‘Kleine cheeta’ genoemd vanwege de gelijkenis met deze grote kat.
Klasse:
Zoogdieren
Orde:
Roofdieren
Familie:
Katachtigen
Leefgebied:
Graslanden en rietbedden
Gewicht:
9 tot 18 kg
Max. Leeftijd:
Ongeveer 20 jaar
Draagtijd:
65 tot 75 dagen
Status:
Niet bedreigd