Sri Lanka Panter

Panthera pardus kotiya
De Sri Lanka panter, komt zoals de naam al verraadt van oorsprong van het Eiland Sri Lanka. De Sri Lanka panter is één van de kleinste soorten panters.

Er zijn wel 9 verschillende soorten panters! Panters komen voor van Afrika tot in Siberië. Panters in Afrika worden meestal ook wel Luipaarden genoemd.
 

Wat eet hij graag?


Panters zijn vrij creatief als het aankomt op het kiezen van hun maaltijd. Ze eten allerlei soorten dieren zoals reptielen, vogels, herten, apen, zwijnen en zelfs buffels. De panter zal een dier zachtjes besluipen en wanneer het dicht bij genoeg is zal hij er op af springen en het dier vaak in één keer dood bijten.
 
Veel panter soorten slepen hun pas gedode prooi een boom in om het te beschermen van andere roofdieren. De Sri Lanka panter heeft echter geen competitie van andere grote roofdieren en deze zal dus ook niet de moeite nemen om zijn prooi de boom in te slepen. 
 

Gedrag


De Sri Lanka panter is met name ’s nachts actief en zal dan het grootste gedeelte van de tijd bezig zijn met jagen. Hij leeft over het algemeen solitair, afgezien van zijn partner of de moeder met eventuele jongen. Ook zijn deze dieren territoriaal, waarbij het territorium van het mannetje groter is als die van een vrouwtje.    


Dierenweetje


De namen luipaard, panter en jaguar worden vaak door elkaar gehaald. De jaguar is echter een volledig andere soort die voorkomt in Zuid Amerika. De naam panter word alleen gebruikt om het luipaard aan te duiden. Er zijn 9 ondersoorten van het luipaard die allen op een ander deel van de wereld voorkomen. Welke van deze namen word gebruikt hangt af van de locatie. Zo worden ‘luipaarden’ in Azië over het algemeen panters genoemd, in ieder ander geval wordt waarschijnlijk verwezen naar de luipaarden uit Afrika. 
Klasse:
Zoogdieren
Orde:
Roofdieren
Familie:
Katachtigen
Leefgebied:
Sri Lanka
Gewicht:
35-90 kg (m), 28-60 kg (v)
Max. Leeftijd:
20 jaar
Draagtijd:
90-105 dagen, 3 jongen
Status:
Ernstig bedreigd