Stokstaartje

Suricata suricatta
Het stokstaartje is een klein roofdier dat voorkomt in Afrika. Ze hebben een lang, slank lichaam en worden ongeveer 25 tot 35 cm lang. Ze hebben lange klauwen aan de voorpoten waarmee ze goed kunnen graven. Deze kunnen tot wel 2 cm lang worden. Stokstaartjes maken hiermee een enorm hol onder de grond, met een ingewikkeld gangenstelsel. 

WAT EET HIJ GRAAG?


Het stokstaartje eet met name insecten, maar eet te zijner tijd ook eieren, kleine zoogdieren, vogels en zelfs plantaardig materiaal.
 

GEDRAG


Stokstaartjes zijn overdag actief, ze zijn in de ochtend en avond bezig met het zoeken naar eten. Dit doen ze meestal in grote groepen. Op het heetst van de dag zullen ze echter vaak schuilen in de schaduw en pas verder gaan met het zoeken wanneer het een beetje afgekoeld is.
 

DIERENWEETJE


De grootste vijanden van het stokstaartje zijn roofvogels. Doordat ze in grote groepen leven kunnen zij zich echter goed voorbereiden op een aanval vanuit de lucht. Zo staat er altijd een stokstaartje op wacht en roept hij wanneer er gevaar dreigt. Hierdoor kunnen alle stokstaartjes zich snel terugtrekken in hun hol onder de grond. Daarnaast zullen de stokstaartjes samen een vijand proberen te verdrijven wanneer deze te dichtbij komt.
Klasse:
Zoogdieren
Orde:
Carnivoren
Familie:
Mangoesten
Leefgebied:
Droog, open landschap
Gewicht:
600 - 975 gram
Max. Leeftijd:
11 jaar
Draagtijd:
11 weken
Status:
Niet bedreigd