Suri alpaca

Lama pacos
De alpaca is een zoogdier uit Zuid-Amerika die erg op een lama lijkt, maar een stuk kleiner is. De schofthoogte van deze soort bedraagt tussen de 90 en 130 cm. De vacht kan een enorme verscheidenheid van kleuren aannemen. Bij mannetjes ontwikkelen de onderste snijtanden zich zodanig dat deze wel 3 cm lang kunnen worden.

WAT EET HIJ GRAAG?


Alpaca’s zijn herbivoren en echter grazers. Ze eten dus voornamelijk gras maar eten hier en daar ook bladeren van een struik of boom.
 

GEDRAG


Alpaca’s zijn sociale dieren en leven graag in kuddes. Ze communiceren met elkaar door middel van lichaamstaal en een verscheidenheid aan geluiden. Zoals meer kameelachtigen zal een alpaca spugen wanneer het zich bedreigd voelt of om te laten zien dat ze dominant zijn.
 

DIERENWEETJE


De alpaca is één van de vier soorten kameelachtigen die voorkomt in Zuid-Amerika. De andere drie zijn de lama, guanaco en vicugna. De alpaca is een gedomesticeerd dier (net als de lama), ontstaan door selectief te fokken met name voor de vacht. De alpaca’s in BestZOO zijn Suri alpaca’s, gefokt voor een vacht die uit lange draden bestaat.
Klasse:
Zoogdieren
Orde:
Evenhoevigen
Familie:
Kameelachtigen
Leefgebied:
Natte, hooggelegen gebieden
Gewicht:
55 tot 65 kg
Max. Leeftijd:
20 jaar
Draagtijd:
242 tot 345 dagen
Status:
Niet bedreigd