Wasbeer

Procyon lotor
De wasbeer is een roofdier dat voorkomt in Noord-Amerika. Het uiterlijk van dit dier spreekt erg tot de verbeelding met zijn zwart-wit gestreepte borstelige staart en zijn zwarte ‘masker’. Aan zowel de handen als de voeten zitten 5 tenen, hierdoor krijgen ze enorm veel handigheid die je niet vaak ziet in het dierenrijk.

WAT EET HIJ GRAAG?


Wasberen zijn opportunistische omnivoren, wat eigenlijk inhoud dat het dier zal eten wat er op dat moment beschikbaar is. Het dieet is dus afhankelijk van de leefomgeving. Hoewel het ingedeeld is als roofdier, eet het ook vaak fruit, zaden en noten. Daarnaast eet het vaak knaagdieren, insecten, kikkers, vis en vogeleieren. Wasberen zijn ook vaak aan de randen van bewoonde gebieden te vinden en zijn berucht voor het leegroven van prullenbakken in de buitenwijken.
 

GEDRAG


Wasberen zijn ’s nachts actief en zijn solitair. Het zijn erg goede klimmers en ook erg goede zwemmers, hoewel ze dat laatste zelden zullen doen. Wasberen leren ongeveer 2 tot 3 maanden na hun geboorte al hoe ze moeten jagen en naar ander voedsel moeten zoeken. Desondanks blijft de moeder meestal nog voor de jongen zorgen tot ze ongeveer een jaar oud zijn.
 

DIERENWEETJE


Van origine komt de wasbeer alleen voor in Noord-Amerika. Sinds het begin van 1900 zijn er echter dieren naar Europa gehaald, voornamelijk voor de pelsfokkerij. Hier zijn echter wel eens wat dieren uit ontsnapt en er zijn een aantal dieren in Duitsland in het wild uitgezet. Hierdoor is er in Europa een wilde populatie wasberen ontstaan. Hij is zelfs een aantal keer in Nederland waargenomen!
Klasse:
Zoogdieren
Orde:
Roofdieren
Familie:
Wasbeerachtigen
Leefgebied:
Kan zich aanpassen aan bijna ieder leefgebied
Gewicht:
1,8 tot 10,4 kg
Max. Leeftijd:
21 jaar
Draagtijd:
60 tot 73 dagen
Status:
Niet bedreigd