Zuidelijke tamandua

Tamandua tetradactyla
De zuidelijke tamandua is een boommiereneter die in grote delen van Zuid-Amerika leeft. Het leefgebied waar ze wonen zijn beboste streken. Opvallend aan dit dier zijn de klauwen. Deze zijn behoorlijk lang en sterk en zijn nodig om termieten uit hun heuvels te krijgen. Zuidelijke tamanduas hebben een andere vachtkleur dan zijn noordelijkere soortgenoot. Er is namelijk een zwarte tekening, ook wel een vest genaamd, zichtbaar op de schouders en borst. Bij de noordelijke tamandua is zijn vacht egaal. Een ander verschil tussen beide soorten is de grootte, de zuidelijke boommiereneter is namelijk wat kleiner.
 

Voeding

De tamandua is een echte termieten en miereneter, waarbij ook de larven zeker niet achterblijven. Een andere lekkernij zijn bijen en hun honing. Hij spendeert de dag met het zoeken naar termietenheuvels of bolvormige mierennesten. Hij heeft er een neusje voor om de nesten te vinden. Tamanduas zijn in staat om alleen de 'werksters' te vangen en de agressievere 'soldaten' te vermijden. De scherpe klauwen zijn handig om termietennesten open te breken en zijn lange kleverige tong om de mieren uit het nest te krijgen. Er verdwijnen per dag zo’n 9.000 termieten en mieren in de maag van een tamandua.
 

Gedrag

De tamandua is een nachtdier, maar is ook overdag actief. Hij leeft hoog in de bomen, maar komt ook wel eens op de grond. Lopen gaat dan maar traag en ongemakkelijk. Het zijn betere klimmers, omdat ze hun staart als ‘vijfde poot’ gebruiken. En je zult het misschien niet zeggen als je ze ziet lopen, maar de tamandua is een prima zwemmer. Mocht een tamandua zich bedreigd voelen, dan gaat hij op twee achterpoten staan en slaat met zijn scherpe klauwen naar de tegenstander. Daarmee kan hij lelijke wonden maken!
 

Voortplanting

De tamandua leeft alleen in de paartijd, de herfstmaanden, in gezelschap van een ander. De rest van het jaar leeft hij solitair. Na een draagtijd van vier tot vijf maanden komt er één jong ter wereld. Gedurende de dag wordt het jong op de rug gedragen en alleen tijdens eten wordt het jong afgezet op een tak vlakbij de voedselplek of in een nestje van bladeren.
 

Weetjes

  • Vijanden van de tamandua zijn de poema, harpij en de hond
     
  • Doordat de tamandua in beschermde natuurgebieden leeft is het geen bedreigde soort
     
  • Soms wordt er op deze soort gejaagd voor leer of als ‘sport’
  •  

    Klasse:
    Zoogdieren
    Orde:
    Miereneters en luiaarden
    Familie:
    Miereneters
    Leefgebied:
    (Tropische) bosgebieden
    Gewicht:
    3,4 - 7 kg
    Max. Leeftijd:
    9 jaar
    Draagtijd:
    130-150 dagen
    Status:
    Niet bedreigd