Zuidelijke tamandua

Tamandua tetradactyla
De Zuidelijke tamandua is een soort miereneter die meestal in de bomen te vinden is. Ze komen voor in Zuid-Amerika van Venezuela tot Noord Argentinië en Brazilië in bosgebieden. Van kop tot staart kan het dier tussen de 90 en de 145 cm lang worden. 

WAT EET HIJ GRAAG?


De tamandua eet met name mieren en termieten, die hij opspoort door middel van zijn reukvermogen. Mieren en termieten nesten worden opengebroken door de enorm sterke voorpoten van de tamandua en vervolgens gebruikt de hij zijn lange tong om de mieren te vangen en te eten. Soms zullen ze ook andere insecten eten zoals bijen en in gevangenschap lijken ze ook graag fruit te eten.
 

GEDRAG


Deze soort is met name ’s nachts actief, maar in sommige gevallen word er ook activiteit waargenomen gedurende de dag. Het zijn solitaire dieren, wanneer ze anderen tegenkomen wordt er gereageerd met een sissend geluid en zal er een onaangename geur worden verspreid door middel van de anaalklieren. Dit dier is meestal in bomen te vinden en is nogal onhandig en langzaam wanneer hij over de grond loopt.
 

DIERENWEETJE


Tamandua’s hebben lange klauwen die ze gebruiken om bomen en dergelijke te beklimmen. Om te voorkomen dat ze zichzelf steken met deze scherpe nagels, lopen ze op de buitenkant van hun handen. Verder hebben tamandua’s een erg kleine opening aan het eind van hun lange snuit, niet groter als de diameter van een pen. Deze opening is precies groot genoeg om met hun tong, die wel 40 cm lang kan zijn, hun eten naar binnen te werken.
Klasse:
Zoogdieren
Orde:
Miereneters en luiaarden
Familie:
Miereneters
Leefgebied:
(Tropische) bosgebieden
Gewicht:
3,4 - 7 kg
Max. Leeftijd:
9 jaar
Draagtijd:
130-150 dagen
Status:
Niet bedreigd