Zwarte brulaap

Alouatta caraya
De Zwarte brulaap is een apensoort die voorkomt in het midden van Zuid-Amerika. Ondanks de naam is alleen het mannetje van deze soort zwart van kleur, het vrouwtje heeft een meer beige vachtkleur. Verder staat deze soort bekend om het zogenaamde brullen of huilen dat hij doet om andere apen in zijn omgeving te laten weten waar hij is.

WAT EET HIJ GRAAG?


Zwarte brulapen eten vrijwel alleen bladeren van bomen en struiken, ze zullen echter hier en daar ook een keer een stuk fruit, bloemen of knoppen eten. Al hun voedsel is in de boomtoppen te vinden, hierom zullen deze dieren zelden op de grond te vinden zijn. Alleen in tijden van extreme droogte zullen zij eventueel naar beneden komen om water te drinken. Normaal gesproken krijgen ze namelijk genoeg vocht binnen van de planten die ze eten.
 

GEDRAG


Brulapen leven in familiegroepen waar de vrouwtjes over het algemeen permanent in verblijven. De mannetjes zullen vaak na verloop van tijd de familiegroep verlaten en zich aansluiten bij een andere groep. Wanneer er jongen in de groep aanwezig zijn, zullen alle vrouwtjes voor het jong zorgen. Deze dieren zijn territoriaal, maar zijn zelden agressief bij het verdedigen hiervan. Meestal verdedigen ze alleen het gedeelte waar ze zich op dat moment bevinden.   
 

DIERENWEETJE


Brulapen zijn de meest lawaaierige dieren in de wouden van Zuid-Amerika. Ze hebben een aangepast vergroot strottenhoofd waarmee ze zo hard kunnen brullen. Hoewel het geen schel geluid is, kan de brulaap tot zo’n 5 kilometer verderop te horen zijn!

 
Klasse:
Zoogdieren
Orde:
Primaten
Familie:
Grijpstaartapen
Leefgebied:
Tropisch regenwoud
Gewicht:
4 tot 10 kg
Max. Leeftijd:
20 jaar
Draagtijd:
Ongeveer 187 dagen
Status:
Niet bedreigd