Zwarte brulaap

Alouatta caraya

De zwarte brulaap leeft in regenwouden van centraal Zuid-Amerika (Oost-Bolivia, Zuid-Brazilië, Paraguay en Noord-Argentinië). Om in hun voedingsbehoefte te voorzien hebben ze bossen nodig waar verschillende planten groeien. Helaas gaan veel van deze gebieden verloren door ontbossing en houtkap. Bijzonder is dat mannetjes en vrouwtjes in kleur verschillen. Mannen zijn altijd zwart, terwijl vrouwtjes geelbruin van kleur zijn. Jongen die worden geboren hebben altijd een goudkleurige vacht en die verandert van klaar wanneer ze ouder worden. Een mannetje is bijvoorbeeld na 2,5 jaar zwartgekleurd. Brulapen hebben lange grijpstaarten die als een soort vijfde hand gebruikt kunnen worden. Hij staat bekend om zijn harde ‘gehuil’, dit geluid kunnen ze maken dankzij het vergrote tongbeen en strottenhoofd.
 

Voeding

Zwarte brulapen eten voornamelijk bladeren of bladgroente, maar ze vullen dit aan met bloemen, knoppen en fruit. Omdat hun voedsel in de toppen van de bomen te vinden is (ook wel het bladerdak genoemd), hoeven ze vrijwel nooit naar beneden te komen. In dit voedsel zit zoveel vocht, dat ze weinig hoeven te drinken. Alleen in hele droge tijden gaan ze op zoek naar water.
 

Gedrag

Brulapen zijn sociaal en leven in familiegroepen van 5 tot 8 dieren, maar er zijn ook groepen van 19 dieren waargenomen. Een groep bestaat meestal uit meerdere vrouwtjes en een paar mannetjes. Vrouwelijke brulapen zorgen niet alleen voor hun eigen jongen, maar ook die van andere groepsleden. De enige die niet aan de jongste aanwinsten mogen komen zijn jonge mannetjes, omdat ze ze vaak mishandelen of zelfs doden. Brulapen zijn geen agressieve apen, conflicten komen daarom zelden voor. Leden van de groep huilen iedere ochtend om aan andere groepen te laten weten waar ze zich bevinden. Dit wordt waarschijnlijk gedaan om afstand te bewaren tussen verschillende groepen. Deze dieren markeren hun territorium door mesthopen te maken en langs takken te wrijven.
 

Voortplanting

De draagtijd van de brulaap is ongeveer 187 dagen. Uit onderzoek is gebleken dat jongere vrouwtjes een draagtijd hebben van 10 tot 12 maanden, terwijl volwassen moeders 7 tot 10 maanden dragen. Na 187 dagen wordt er één jong geboren waar één jaar voor wordt gezorgd voordat er een nieuwe paring plaatsvindt.
 

Weetjes

  • Er bestaan maar weinig primaten waarbij mannetjes en vrouwtjes van kleuren verschillen, daar is de zwarte brulaap er één van!
     
  • Het gehuil is zelfs op 3 kilometer afstand te horen
     
  • Ook deze apen worden bedreigd door ontbossing
  • Klasse:
    Zoogdieren
    Orde:
    Primaten
    Familie:
    Grijpstaartapen
    Leefgebied:
    Tropisch regenwoud
    Gewicht:
    4 tot 10 kg
    Max. Leeftijd:
    20 jaar
    Draagtijd:
    Ongeveer 187 dagen
    Status:
    Niet bedreigd