Jaguarwelp voor het eerst naar buiten!

14 Februari 2019
De zwarte jaguarwelp die op 9 december in BestZOO geboren werd, zal a.s. weekend zijn eerste stappen in het buitenverblijf gaan zetten.
De jonge jaguar bleef bijna tien weken binnen, waar hij vooral sliep en dronk bij zijn moeder.
 

Pas na ongeveer twee weken gingen zijn ogen, die bij de geboorte nog dicht waren, open. De ogen van een jonge jaguar zijn in het begin grijsblauw gekleurd. Langzaamaan leert hij focussen en komen de tinten van een volwassen jaguar erin. Aankomende zaterdag mag hij, samen met zijn moeder, de eerste stappen zetten buiten. De jonge jaguarwelp zal vanaf dan bij mooi weer een paar keer per dag een uurtje buiten zijn.

De eerste drie maanden drinkt de welp alleen maar bij de moeder. In de aankomende maanden zal de jonge jaguar van moedermelk geleidelijk overgaan op vlees. Toch kan de welp met zijn ruwe tong nu al kleine stukjes vlees en vleesvocht binnenkrijgen. 

De kleur zegt niets over het geslacht van de welp: de zwarte kleur ontstaat door een specifiek gen. Binnenkort zal worden bekeken of het een mannetje of een vrouwtje is.
Ook heeft de jaguarwelp nog geen naam. 

Een jaguar heeft een draagtijd van ongeveer 100 dagen. Het vrouwtje brengt de welp alleen groot. Ze verdedigd haar welp zeer fel tegen iedere indringer, inclusief de vader. Na een jaar is een jonge jaguar volledig zelfstandig