Sri Lanka panterwelpen voor het eerst naar buiten!

09 Oktober 2019
Aankomend weekend zullen onze vier jonge Sri Lanka panterwelpjes die eind augustus geboren zijn, samen met hun moeder de eerste stapjes buiten zetten. Hierna zullen ze dagelijks een paar keer per dag buiten te zien zijn, mits de weersomstandigheden goed zijn. 

De panterwelpjes verbleven samen met hun moeder de eerste weken binnen, waar ze in alle rust konden drinken en slapen. Inmiddels zijn ze mans genoeg om naar buiten te gaan.

De Sri Lanka Panter (Panthera pardus kotiya) is een bedreigde ondersoort van de panter, die alleen voorkomt op het eiland Sri Lanka. Waarschijnlijk zijn er tussen de 550 tot 950 Sri Lanka panters in de natuur over. Wereldwijd verblijven er nog ruim 70 Sri Lanka panters in dierentuinen. 

Er worden meestal 2 tot 3 welpjes geboren na een draagtijd van ongeveer 3,5 maand. Bij ons zijn er maar liefst 4 geboren en dat is een echte uitzondering. In het begin zijn de welpjes nog blind, pas na 10 dagen gaan de ogen open. Na 6 weken beginnen de jonge panters met het eten van vlees. In de natuur blijven de jongen bij hun moeder tot ze 2 jaar oud zijn. Pas dan hebben ze het jagen goed genoeg onder de knie.